VATTEN & AVLOPP

Vatten

Anläggningsbeskrivning

Det är gott dricksvatten året runt!

Anläggningen utgörs av en borrad brunn, som är 40 m djup. Vattenpump och avhärdningsanläggning är placerade i vårt pumphus. Vattenledningar med avstängningsventiler finns framdragna till tomtgränsen på samtliga fastigheter. Tappkranar finns på ängen framför Lågaröören 48 samt bakom brevlådorna vid infarten till Lågaröören 2-22. Dessa kan användas om du har tillfälligt problem med ditt vatten in till fastigheten.

För närvarande finns inga planer på att ansluta området till det stora vatten- och avloppssystemet Kapellskärsleden. Det kan förändras i framtiden och för ytterligare information hänvisas till Norrtälje kommun

Vattenkvalitet

Eftersom den gemensamma brunnen förser mer än 50 personer med vatten finns det krav från Livsmedelsverket att återkommande kontroller ska göras.  Vattenprov måste tas fyra gånger per år, som inkluderar förutbestämda kemiska och mikrobiologiska analyser. En gång vartannat år ska en utökad provtagning ske vilket bla inkluderar analys av radon samt ett stort antal metaller och organiska ämnen. Provtagning utförs regelbundet både i pumphuset och i fastigheter längs ledningssystemet. Analysresultaten  hanteras av Vatten och Pumpansvariga.

Skötsel och underhåll

De krav som gäller för pumphuset är att det ska hållas rent och snyggt.  Eftersom vattnet klassas som livsmedel är renlighetskraven  höga. Vi måste också journalföra återkommande kontroller, avvikelser och service. Dessa tillsyner görs regelbundet av våra Vatten och Pumpansvariga.

Fastighetsägarens ansvar

Det är varje fastighetsägares ansvar att regelbundet kontrollera att inget läckage finns i systemet på sin egendom. Om fastighetsägarens oaktsamhet leder till extra kostnader för föreningen kan skadestånd komma att utkrävas. Skulle läckage förekomma på avstängningsventiler vid tomtgräns skall detta omedelbart rapporteras till Vatten och Pumphusansvariga för åtgärd. 

Vattenförbrukning

Det finns en maxkapacitet för den mängd vatten vi kan ta ut från brunnen. Under perioder då många är i området samtidigt märks det genom att trycket i vattenledningarna sjunker. Visa hänsyn mot andra genom att vara extra sparsam med vattnet när trycket i kranarna är lågt.


För att skydda brunnen från överuttag är det viktigt att följa vissa riktlinjer. Använd aldrig samfällighetens dricksvatten för att tex tvätta bilar, fylla pooler och badtunnor eller att vattna gräsmattor. Stäng av vattentillförseln när ni bor på annan ort. Vattenläckor riskerar att skada brunnen och är kostsamma, både för föreningen och den enskilda husägaren.

Avlopp

I föreningen är det inte tillåtet med trekammarbrunn däremot sk BDT-avlopp och sluten tank för wc. BDT-tanken töms av slambil som kommer enligt resp medlems avtal , ofta varje eller vartannat år.  BDT-vatten står för bad-, disk- och tvättvatten och är ett samlingsnamn för allt avloppsvatten från hushåll minus toalettavloppet. Läs mer om vad som gäller på Avloppsguiden och kontakta ALLTID kommunen för ansökan och anmälan. Länk till Norrtälje kommun hittar du här.  I föreningen förekommer både utedass, separetter, förbränningstoaletter och vattentoaletter till sluten tank. Har du en separett/dass hittar du info om hämtning av latrin här.