BAD & HAMN

Badplats

Föreningen förvaltar en fin liten badplats med sandstrand som ägs av Norrtälje kommun. På badplatsen finns badbrygga, flotte, gungor, omklädningshytt och toalett.

Självklart ska dykning från badbryggan ske med stor försiktighet då det är grunt vatten.  

Tillsammans hjälps medlemmarna åt att hålla sandstranden ren och fri från tång och fågellort.

Hundar får inte vistas på badstranden. De kan däremot gärna bada vid hamnen.

Prover på vattenkvalitén vid badplatsen tas kontinuerligt av Norrtälje kommun. Mer om badplatsen går att läsa här.

Norrtäljeviken med badplatsen sett från hamnen
Norrtäljeviken med badplatsen sett från hamnen

Hamn

Båtbryggorna, Lilla bryggan och T-bryggan
Båtbryggorna, Lilla bryggan och T-bryggan

Till området hör en småbåtshamn där varje fastighet har tillgång till plats för sin båt.  

Lilla bryggan
Lilla bryggan

Hamnen är anpassad för mindre båtar med en bredd på ca 2,1 meter. 

Det finns två bryggor, Lilla bryggan och T-bryggan, som är ordentligt upplysta även under årets mörkare månader. För medlemmarna finns en sjösättningsramp med tillhörande brygga för iläggning och upptagning. 

I dagsläget utgår ingen hamnavgift, den ingår i medlemsavgiften.  

Båtplatser

Varje medlem i samfällighetsföreningen har rätt till en båtplats vid någon av de båda bryggorna i hamnen. Hamnbefälen anvisar lämplig båtplats och har befogenhet att vid behov omdisponera båtplatserna. Därvid ska dock skälig hänsyn tas till berörda medlemmars önskemål samt båtstorlek.

Eventuella lediga platser kan tillfälligt nyttjas av de medlemmar som har behov av extra båtplats. Dessa platser fördelas då av hamnbefälen och får nyttjas temporärt. Om en medlem inte ämnar nyttja sin plats under ett år så måste denna, på anvisning av hamnbefälen, vara beredd att låna ut sin plats. Utlån görs ett år i taget (eller annan överenskommen tid) och endast till medlemmar i föreningen. Efter utlån av plats i två år kan man bli ombedd att byta plats. Målsättningen är såklart att tillgodose allas behov på bästa sätt så långt det är möjligt. Detta gäller även om bom eller boj ägs privat. Vid utlåning av plats så ansvarar den som lånar platsen både för underhåll och förtöjning på aktuell plats.

Förvaltning av hamnen

Hamnkapten och vice hamnkapten (hamnbefälen) sköter den löpande förvaltningen av hamnen. Deras huvudsakliga uppgifter är att fördela båtplatser, övervaka hamnen samt svara för att god ordning och säkerhet råder i hamnområdet. Hamnbefälen ska se till att nedanstående regler, och de direktiv som styrelsen utfärdar, följs. Hamnbefälen har ett särskilt ansvar för att båtinnehavare och övriga hamnbesökare informeras om gällande regler  genom anslag på hamnområdets anslagstavla.

Hamnbefälen för namnregister över samtliga båtplatser vid bryggorna. Denna lista finner du som medlem på medlemssidan.

Äganderätt

Samtliga fastigheter i samfälligheten äger tillsammans brygganläggningen och fyra (4) stycken y-bommar.  Alla fastigheter har lika stora andelar och samma rättigheter att disponera sin del av bryggorna. Samfälligheten ansvarar för underhåll enligt årliga åtgärdsprogram av bryggor med förtöjnings-anordningar för dessa, där eventuella kostnader täcks av årsavgiften. Y-bommar och bojar med bojstenar omfattas inte av samfällighetens ansvar utan är enskild egendom, exklusive de ovan nämnda Y-bommarna.

Förtöjning

Förtöjning av båt sker med alternativt boj eller Y-bom beroende på placering vid brygga. Fastighetsägaren bekostar själv boj, kätting, bojsten eller Y-bom och har tillika underhållsansvaret av dessa. Endast Y-bommar av SF-enkelrörsbom är godkända. Förtöjningen mellan båt och brygga ska vara av fjädrande typ. Hamnbefälens riktlinjer för förtöjning av båtar i hamnen skall alltid följas varför det är av yttersta vikt att båtägaren samråder med hamnbefälen vilken typ av förtöjning som är lämpligast. Här finner du en broschyr med information om förtöjning, knopar och annat som kan vara bra att veta.

Båtägaren ansvarar för skador på egen båt, på andra båtar och på bryggor vid bristfällig förtöjning eller vid brand i egen båt.

Badplatsen med båtbryggorna i bakgrunden
Badplatsen med båtbryggorna i bakgrunden

Uppsägning av båtplats

När man flyttar eller ej längre önskar behålla sin båtplats ska man kontakta hamnbefälen. Y-bommen måste säljas till nästkommande medlem enligt en turordningslista. Hamnbefälen ansvarar för att sköta denna turordningslista samt tillvägagångssätt och pris för nästkommande medlem.

Vad gäller boj och bojsten får ägaren själv välja om hen ska ta med sig dessa eller sälja till annan föreningsmedlem. Om boj och bojsten efter uppsägning av båtplats lämnas kvar, så tillfaller dessa föreningen.

Sjösättningsramp och vinterförvaring

Sjösättningsrampen och intilliggande brygga är endast till för medlemmarna i samfälligheten. Nyckel till bommen kvitteras ut hos hamnbefälen mot en deposition av 200kr.  Iläggning och upptagning sker på eget ansvar. Vinterförvaring ombesörjs av båtägaren själv. 

Och - självklart är det rökförbud på bryggorna!

Mail till hamnkapten Michael Dahl här