OM OSS

Lågarö Örn ligger vackert, naturskönt och sjönära på Rådmansö i Roslagen vid Norrsjön i Norrtäljeviken, ca 1 timmes bilfärd från centrala Stockholm och 15  min från Norrtälje. Samfälligheten är mycket välskött med god ekonomi och fina grönområden, bad, hamn och fiskevatten.

Hyr sup på Kajak & uteliv i Gräddö
Hyr sup på Kajak & uteliv i Gräddö

På Gräddö 9 km bort finns bla  kajak/suputhyrning restauranger, café, Ica, gästhamn och bensinmack.

Dessutom ligger Norra Europas bästa bageri, Rådmansö bageri (fd Södersviks affär) på lagom cykelavstånd. I närheten säljer Bondens bod närproducerat kött och grönsaker och på Blomboden finns ett litet urval av säsongens blommor. Missa inte heller ett besök på Skaparladan som har ett  fint litet galleri och målarkurser under sommaren. Vill du röra på dig kommer Friskis & Svettis till ängen bakom bageriet på sommaren. Eller om du vill åka på viltsafari erbjuder Samsnäs gård turer samt gårdsbutik och minigolf.


Områdets historia

Området etablerades i början på 1970-talet som en avstyckning från en jordbruksfastighet i Lågarö. Svenska Tomtbolaget fick i uppgift av Norrtälje kommun att stycka av tomter, anlägga vägar, hamn och pumphus.  1973  bildades vägföreningen tillsammans med Maren och fyra år senare, 1977 bildades Lågarö Örns samfällighetsförening. Då blev föreningen även ägare till pumphus, vattenledningar, hamnområde och bryggor. Senare samma år köptes grönområden och fiskevatten ut av Svenska Tomtbolaget. I området finns idag 89 tomter varav 88 är bebyggda och flertalet fastigheter bebos året runt.

Grönområden

Förutom att varje tomt gränsar till en allmänning har föreningen stora arealer av grönområden, som upptar ungefär 50% av samfällighetens totala areal uppdelat på ca 20% äng och 30% skog. Resten är tomter och övrig mark. Total areal inom samfälligheten är ca 40ha.

Promenadstråk hålls öppna och ängarna slås årligen. De för medlemmarna obligatoriska städdagarna används bland annat till att ta hand om och vårda grönområden och gemensamma ägor. Självklart nyttjas den fina ängen vid badplatsen till traditionellt midsommarfirande varje år vilket är mycket populärt bland medlemmarna och deras gäster.

Inom området finns även badplats, hamn, bastu och fotbollsplan. .

Dricksvatten året runt

Samfälligheten har en egen borrad brunn och via en pump med saltanläggning i pumphuset förses fastigheterna med ett mycket gott vatten året runt. Varje år tas det prover som skickas in till Norrtälje kommun.

Fiber/bredband

Många fastigheter har fiber indraget sedan 2018 då IP Only utökade sitt nät i området. 

Vägnätet

Vår samfällighet har, tillsammans med angränsande Samfällighetsförening Maren, en gemensam vägförening. Vägarna plogas och sandas vid behov under vinterhalvåret. Det är alltså inga problem att ta sig till fastigheten på vintern. Många åretruntboende behöver komma iväg till arbete, skola mm varje dag.