ATT BO I EN SAMFÄLLIGHET

Vad betyder samfällighet?
Att vara medlem i en samfällighet innebär gemensamt och solidariskt ansvar. Ägarna till de fastigheter som har andel i en samfällighet blir automatiskt medlemmar i samfällighetsföreningen.
Det är ägarna av deltagande fastigheter som är ansvariga för drift och underhåll. Det är viktigt att skilja på fastighetens behov och ägarens. Läs gärna mer på tex Villaägarnas hemsida om du vill veta mer. I Lågarö Örns Samfällighet hjälps medlemmarna gemensamt åt med tex städdagar, underhåll av bryggor och midsommarfirande samt grannsamverkan.
Styrelsen
Styrelsen består av en grupp medlemmar ur samfällighetsföreningen. Det finns stadgar och ett antal regler som styr föreningens ansvarsområden när stämmorna ska hållas och vilken samfällighetsavgift medlemmarna ska betala. Vilka som ingår i styrelsen finns under Kontakter på Medlemssidan. Styrelsen ska leva och förändras med nytt blod med jämna mellanrum. Att äga en fastighet i en samfällighetsförening innebär att man förväntas att vid någon tidpunkt engagera sig i styrelsen eller åta sig ett ansvarsuppdrag. Exempelvis hamn, bastu, vattenprover, grönområde etc. Alla medlemmar är fria att själva ta fram förslag/motion till årsmötet och styrelsen välkomnar alla ideér. Viktigt att komma ihåg att i en förening är det medlemmarnas gemensamma arbetsinsats som gäller och att styrelsens medlemmar redan har ansvarsområden.
Om en förening inte kan prestera en styrelse tillsätter Länsstyrelsen en ordförande som i så fall inte har något eget intresse i föreningen. En förening får inte heller fungera utan styrelseledamöter. I Lågarö-örn har vi allmänt en väldigt god ton, fin gemenskap och styrelsearbetet är mycket lättarbetat. Föreningen är exceptionellt välskött med god ekonomi och duktiga styrelseengagerade genom åren.
Vad äger föreningen?
Obligatoriska aktivitetsdagar
Grönområden städas och röjs gemensamt en gång på våren och två gånger på hösten. Aktivitetsdagen är ett trevligt sätt att umgås och lära känna grannarna på området då man tillsammans hjälps åt att hålla grönområden öppna och trivsamma. Alla åldrar är välkomna att delta och det bjuds alltid på kaffe, smörgås och dryck.
Tomtägaren eller ställföreträdande förväntas att delta aktivt på två av dessa tre tillfällen. Varje aktivitetsdag berättigar till ersättning som dras av på medlemsavgiften.
Vid förhinder, kan det i undantagsfall finnas en möjlighet att få en extra städuppgift, kontakta då någon i grönområdesgruppen som planerar, leder och fördelar arbetet.
Städdagen är alltid förlagd till en lördag kl 10- ca kl 12 med efterföljande förtäring. Samling och avprickning sker oftast på fotbollsplanen.
I första hand städas och röjs områden, som är av intresse för alla dvs synliga områden och gemensamma ytor som hamn, badplats, midsommarängen, stigar etc. Slåtter av ängar och fotbollsplanen sköts av entreprenör enligt upphandling.
Skog, träd och ved
Mindre skogsröjning hanteras av samfällighetens Vedgrupp som ansvarar för att inför städdagarna dra fram ris och träd som skall fraktas bort och städas undan i samband med städdagen. Tillsynsman för traktorn, ansvar för vedgruppen och kallar in medhjälpare till gruppen för arbete.
En förutsättning för att vedgruppen skall kunna förbereda är att det i tid meddelas vad som skall fraktas ut och om trädfällning skall ske. Skicka ett mail till styrelsen om du ser något i området som behöver åtgärdas.
De träd som fälls på städdagen på gemensamma ytor och kan användas som ved, får medlemmarna gärna ta hand om. Medlemmar ansvarar själva för hantering och transport av den ved man önskar. Man kan också fråga tillsynsman för traktorn om det finns tid och möjlighet att få hjälp efter avslutad aktivitetsdag.
Ansvar runt egna tomten
Områden på, runt och bakom den egna tomten städar tomtägaren själv. 15 meter utanför den egna tomten är även tomtägarnas ansvar att hålla efter, men -man ska rådgöra med grannarna innan större ingrepp utanför tomtgränsen görs. Ska man fälla stora träd nära sin tomt eller gäller det övrig skogsavverkning inom området får det endast ske efter medgivande av styrelsen och på ett säkert sätt tex med hjälp av auktoriserad skogsvårdare. Det är också mycket viktigt att diken som gränsar till respektive tomt hålls rena från sly mm. Styrelsen kan förmedla namn och adress till trädfällare och arborist om man behöver hjälp med att fälla träd på egen tomt.
Stäng av vattnet när du inte är hemma
Det är varje fastighetsägares ansvar att regelbundet kontrollera att inget läckage finns i systemet på sin egendom. Om fastighetsägarens oaktsamhet leder till extra kostnader för föreningen kan skadestånd komma att utkrävas. Dvs - stäng av vattnet när du lämnar din fastighet obevakad under en längre tid. Läs mer på fliken vatten & avlopp.
Får man elda?
Från 1 april till 30 september råder alltid eldningsförbud inom detaljplanerat område (gäller även eldning i tunna). Förbudet gäller även om räddningstjänstens brandriskprognos generellt tillåter eldning. Aktuell information finns här.
Trädgårdsavfall /ris ska i första hand komposteras eller köras till lämplig mottagningsanläggning men det är inte förbjudet att elda trädgårdsavfall utanför detaljplanelagt område.
Tänk på följande när du eldar:
- Du får endast elda trädgårdsavfall, det vill säga torrt ris och grenar.
- Det är förbjudet att elda hushållsavfall, metall, målat eller tryckimpregnerat trä, plast och liknande avfall - detta ska istället lämnas på kommunens återvinningscentraler.
- Du får inte elda om det är utlyst eldningsförbud.
- Inom detaljplanerade områden råder eldningsförbud från 1 april-30 september.
- Du får endast elda under förutsättning att du inte stör närboende.
- Du som eldar är alltid ansvarig för eventuella konsekvenser
Sunt förnuft gäller och är man god granne så stämmer man av med sina närmsta innan man tänder en brasa. För uppdateringar, information & frågor hänvisas till vi till Norrtälje kommun via länken ovan.
Grannsamverkan & Larmlista
Målet för Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten i vårt område. Det skall uppnås genom att man tillsammans i föreningen, stödjer och hjälper varandra. Man ska vara uppmärksam på tex suspekta bilar och personer i området. Tveka inte att ringa polisen på tfn 114 14 för icke akuta händelser och vid pågående brott 112.
Man ska dessutom hålla föreningens Samordnare för Grannsamverkan informerad efter misstanke och anmälan om brott, tex inbrottsförsök. Medlemmarna uppmanas att hålla varandra informerade på föreningens facebooksida för att tillsammans motverkar oinbjudna besökare.
Det finns en Larmlista till frivilliga i området som kan vara snabbt på plats. Exempel på situationer när du kan ringa är pågående inbrott, upptäckt av inbrott, akuta sjukdomsfall eller olyckor. Om det är allvarligt, ring först 112 och sedan någon på larmlistan. Printa gärna ut listan och ha den nära till hands eller lägg in i din telefon. Listan finns på medlemssidan. Observera att dessa personer endast är "en extra granne" och inte kan betraktas som tex väktare eller annan utbildad räddningsman. Du ska alltid känna dig välkommen att kontakta någon av dessa om du känner dig osäker!